FİTNECİ FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BİLİŞİM ve SUÇ

Aşağa gitmek

Ünlem BİLİŞİM ve SUÇ

Mesaj tarafından D'S Salı Ağus. 24, 2010 3:03 pm

BİLİŞİM ve SUÇ Cevap_10
(Üyelik Şart Değil)

BİLİŞİM VE SUÇ

Bilişim genel sözlük anlamında ”İnsanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla, düzenli ve ussal biçimde işlenmesi bilimi. Bilgi olgusunu, bilgi saklama, erişim dizgeleri, bilginin işlenmesi, aktarılması ve kullanılması yöntemlerini, toplum ve insanlık yararı gözeterek inceleyen uygulamalı bilim dalı. Disiplinler arası özellik taşıyan bir öğretim ve hizmet kesimi olan bilişim bilgisayar da içeride olmak üzere, bilişim ve bilgi erişim dizgelerinde kullanılan türlü araçların tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesiyle ilgili konuları da kapsar. Bundan başka her türlü endüstri üretiminin özdevimli olarak düzenlenmesine ilişkin teknikleri kapsayan özdevin alanına giren birçok konu da, geniş anlamda, bilişimin kapsamı içerisinde “yer alan tanımı içerirken, Suç ise “Törelere, ahlak kurallarına aykırı davranış. Yasalara aykırı davranış, cürüm” gibi vasıflarla nitelendirilmektedir.

Bilişim Suçları denildiğinde ise Türk Ceza Kanunun da.”
MADDE 243. - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. (2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
MADDE 244. - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen, bozan, sisteme hukuka aykırı olarak veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen, erişilmez kılan, değiştiren, yok eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(3) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
MADDE 245. - (1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır. (2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”.

Maddeleri bu alanda görülen yasal boşluk üzerine Türk Ceza Kanununa son değişiklikle eklenmiştir.

Bilgisayar ve internet ile günümüzde kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelen ve bir şekilde yolu kesişen kişilerin istemese de suç işleme veya suça vesile olma gibi durumlarla karşılaşabileceği gibi, isteyerek bu suçu işleyen kişilerde ( Hackerlar vb.) bulunmaktadır.

Günümüzde bilişim suçu işleyen kimselerin kimliğini bulmak zordur, kimse gerçek adını kullanarak bilişim suçu işlemez.

Ancak kişisel bilgisayarlardan işlenen suçlar daha kolay tespit edilebilmektedir.Kişinin bilgisayarının IP numarasında
kolayca ulaşılabilmektedir.Bu nedenle kişisel bilgisayarları güven duyulmayan kişiler tarafından kullanıma açık bırakılması tehlike oluşturabilmektedir.Ama suç işleme istidadı olan kişilerin genellikle bu durumu bildikleri için umuma açık bilgisayarları tercih ettikleri de gerçektir. Mail yoluyla işlenen suçların tespiti ise ilgili servis sağlayıcıya göre değişen özelliktedir .Zira mailleri merkezi sistemde uzun süre saklayan servis sağlayıcıları herhangi bir soruşturma neticesinde mahkeme kararı ile istenildiğinde mail içeriklerini deşifre edebilmektedirler.


Editör:Hasan Fatih ŞİMŞEK

Yararlanılmış Kaynaklar: *Türk Dil Kurumu Sözlüğü
D'S
D'S
Ana Sınıfı
Ana Sınıfı

Aktiflik :
BİLİŞİM ve SUÇ Left_bar_bleue400 / 999400 / 999BİLİŞİM ve SUÇ Right_bar_bleue

Erkek
Kova Sıçan
İtibar : 1
Kayıt tarihi : 12/05/10
Mesaj Sayısı : 1
Doğum tarihi : 01/02/61
Konum : Ankara
İş/Hobiler : Serbest Meslek
Lakap : Dursun
Ruh Halin : BİLİŞİM ve SUÇ Keyifs10tp1

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz